دین

دین

این بحث به طور خاص و مبسوط، به ارتباط تنگاتنگ دین و عقل می‌پردازد و روایاتی را در این باره ذکر می‌کند. بر اساس روایات، ریشه‌ی درخت دین، رضا و تسلیم در برابر خواست و تقدیر الهی است؛ که سرکار خانم لطفی‌آذر، قدری در این باره توضیح می‌دهند. همچنین شرط ثمردهی دین برای متدیّنین را، تفقّه و عمیق‌اندیشی معرفی می‌کنند و حقیقت تفقّه و آثار آن را ذکر می‌نمایند.

بر این اساس، روشن می‌شود که تفکر و تعقل، مطمئن‌ترین راه و بالاترین سرمایه برای حرکت در مسیر دین است و خداوند در کنار هدایت انبیاء و ائمه(علیهم‌السلام) به عنوان حجت ظاهر، عقل را نیز به عنوان حجت باطن در درون انسان‌ها نهاده است، تا آنان با بهره‌گیری از این دو حقیقت، هم عالم ظاهر و هم عالم باطن خود را با مدیریت حق، تربیت و تدبیر کنند.

سرکار خانم لطفی‌آذر در ادامه، حقیقت عقل و ارتباط آن با اسماء الهی را روشن می‌کنند؛ با این بیان که تمام فروع دین و راه و روشی که انبیاء(علیهم‌السلام) ارائه می‌دهند، به منزله‌ی ابزار و آلاتی است که انسان را به سمت ظهور حجت درونی می‌برد، تا به کمال نهایی خود یعنی ظهور عقل و اسماء الهی برسد. در پایان نیز بر اساس بیانات آیت‌الله جوادی آملی، اشاره‌ای به ارتباط عقل و وحی می‌شود و همچنین شیطان به عنوان بزرگ‌ترین مانعی که در مقابل عقل می‌ایستد و با ترفندهای گوناگون، سنگ‌اندازی می‌کند، معرفی می‌گردد.



نظرات کاربران

//